Η λούζα και η κοπανιστή γίνονται το γευστικό deli ντουέτο από τη Μύκονο, που απογειώνει το τραπέζι μας.
ΛΟΥΖΑ, ΤΟ ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ
Με τολμηρή γεύση, φίνο άρωμα και ροδοκόκκινη σάρκα, η λούζα ανεβάζει τη γαστρονομική απόλαυση στα ύψη. Το κορυφαίο παραδοσιακό αλλαντικό παρασκευάζεται στη Μύκονο λίγο καιρό πριν από τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο του εθίμου των χοιροσφαγίων. Παρότι συναντάμε διαφορετικές εκδοχές της λούζας στην Άνδρο, τη Σύρο και την Τήνο, η Μύκονος θεωρείται πάντοτε η ιδιαίτερη παρτίδα κρέας (κόντρα φιλέτο) με λίγο λίπος, το οποίο παραμένει σε μείγμα από χοντρό θαλασσινό και ψιλό αλάτι για περίπου 24 ώρες. Έπειτα ξεπλένεται, καρυκεύεται με άφθονο πιπέρι, άγριο θρούμπι και μπαχαρικά, ενώ στη συνέχεια αφού τοποθετηθεί στη ματιά (κομμάτι χοιρινού εντέρου), εμβαπτίζεται στην άρμη. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το «ψήσιμο» του μοσχοβολιστού αλλαντοσκευάσματος στον αέρα για τουλάχιστον 20 μέρες. Ώριμη πια, έχοντας απορροφήσει νότες μυρωδικών και μπόλικη υγρασία, η λούζα περνάει από την παραγωγή στην κατανάλωση!
Γευστικό tip: Χρησιμοποιήστε την ως γαρνιτούρα σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ!
Καυτερή, ερεθιστική, με ιδιαίτερη νοστιμιά, η κοπανιστή προκαλεί υπερδιέγερση στον ουρανίσκο. Το μαλακό τυρί που επίσημα πλέον έχει αναγνωριστεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης φτιάχνεται από νωπό κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ντόπιων παραγωγών, το οποίο πήζει με πυτιά (μαγιά). Το αγαπημένο spicy υλικό έχει πάρει τα πάνω του και στις μέρες μας χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους chef που θέλουν να δώσουν κυκλαδίτικο «χρώμα» στις σπεσιαλιτέ τους.
Γευστικό tip: «Σπάσε» την ένταση της δυνατής κοπανιστής Μυκόνου, ανακατεύοντας την με λευκό τυρί.